WWW.HEERLIJKEBERG.COM

 

Het boswachtershuis De Heerlijkeberg ligt, heerlijk rustig, in het glooiende bosgebied tussen de dorpen Markelo (ca. 4 km) en Goor (ca. 2km). Hier treft u o.a. diverse supermarkten, restaurants, zwembaden etc. aan. Goor heeft ook een leuk theater (de Reggehof).

Het huis ligt niet op een park, maar geheel vrij aan de rand van het bos en aan de voet van de Herikerberg. De top van deze 'berg' is bebouwd met een belvedère en is 46,6 meter hoog. De berg is voor biologen interessant vanwege de in de flank gegraven leemkuilen die bijzondere biotopen bevatten. Een groot gedeelte van de berg maakte deel uit van de bezittingen van landgoed het Weldam.

Naast het huis loopt een in ere hersteld Kerkepad dat onderdeel uitmaakt van de Kerkepaden en-Tichelroutes Markelo. Dit is een cultuurhistorische wandelroute rondom het Twentse plattelandsdorp Markelo van ongeveer 23 kilometer lang. Met de wandelroute Kerkepaden-Tichelroutes wordt verwezen naar de oude historie van de leemafgravingen rondom Markelo, Markelo als bedevaartsoord en Markelo in de Tweede Wereldoorlog.

De route loopt via Herikerberg naar de Markelose Berg en vervolgens van de Dinspelerberg naar de Kattenberg. Vanaf daar gaat de route langs de oude vliegtuigmotor uit de tweede wereld oorlog naar de Molen van Buursink. Via de Mariakapel op De Hulpe loopt men weer terug naar de Herikerberg.

Diverse boekjes met wandelingen en informatie over bezienswaardigheden zijn aanwezig. 

Voor mountainbikers is er een mooie route van bijna 30 km aangelegd welke vlak langs het huis loopt. http://www.mtbroutes.nl/route/423/Markelo

Ook voor gewone fietsers zijn er zeer veel mogelijkheden. Zoals de Zes Kastelen route van 26 KM. U fietst dan over prachtige landgoederen en langs 6 kastelen (Huis te Diepenheim, Nijenhuis, Warmelo, Westerflier, Weldam en Huize Wegdam). Tevens komt u langs de gerestaureerde watermolen Den Haller, al in 1169 beschreven.

In de directe omgeving bevinden zich ook veel oude buitenplaatsen die bezocht kunnen worden.

Mooie golfbanen treft u o.a. aan in Lochem, Delden en Wierden. Allemaal binnen 30 minuten bereikbaar.

 

Natuurgebied de Borkeld met prachtige fietsroutes.

 

Landgoed Nijenhuis bij Diepenheim

 

 Huis Westerflier bij Diepenheim

 

Het Weldam bij Goor

 

Huize Diepenheim

 

Watermolen Den Haller bij Diepenheim

 

Kasteel Twickel bij Delden

 

Herberg de Pot in Markelo. Bereikbaar via een fraaie boswandeling vanuit het huis. Mooi terras met speeltuintje.

 

Huis Verwolde bij Laren (gld).

 

De oude toren boven op de Herikerberg. Staat er nog steeds.

 

Oude loopgraven op de Kattenberg.

 

De Markelose berg.

 

Bergweg bij Markelo.

 

Oud leemtreintje op de Herikerberg.

 

Weggetje aan de rand van Markelo.

 

 

Gevarieerd landschap bij Markelo.

Boerderijtje aan de voet van de Markelose berg.